Zorg voor textiele objecten met glazen kralen

Textiele objecten met glazen kralen zijn uitermate kwetsbaar. Deze brochure geeft tips om deze objecten zo goed mogelijk te behouden.

De ondergrond en de draden van de kralen kunnen heel zwak zijn en bij het verplaatsen kunnen zij beschadigen door het grote gewicht van de kralen. Loslaten en verlies van kralen is dan het gevolg. Vaak zijn de kralen sterk vervuild en soms is het glas gedegradeerd. Schade aan deze kwetsbare objecten kan op een aantal manieren worden voorkomen. Deze brochure zet de aandachtspunten op en rij, zoals een donkere opslag met een relatieve luchtvochtigheid en een gematigde temperatuur. Ook laat de gids zien, hoe losgekomen kralen kunnen worden hersteld. Het schoonmaken en repareren van kralen is echter een voorzichtig werkje, dat bij voorkeur aan een professionele restaurator moet worden overgelaten.

Vele kleuren, soorten en maten

Veel objecten in de collecties van Nederlandse musea zijn versierd met glazen kralen. Kralen zijn er in vele kleuren, vormen en maten en worden bijna altijd toegepast in combinatie met andere materialen. Zo worden zij geregen aan garens van pees, katoen of wol en vastgezet op een ondergrond van leer, wol of zijde.

Voor wie

Deze brochure is bedoeld voor collectiebeheerders die te maken hebben met het behoud en beheer van textiele objecten met glazen kralen.

Colofon

ICN-Informatie nummer 11
Redactie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ISSN: 1566-760x
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2003