Vuursteen verzameld

Deze Nederlandse Archeologische Rapportage (NAR) bundelt 90 artikelen over vuurstenen en stenen vondsten uit de Nederlandse prehistorie.

In deze publicatie komen vuurstenen en stenen artefacten in de volle breedte aan bod. Het boek laat een stand van zaken zien op het gebied van onderzoek naar de steentijd in Nederland en geeft een overzicht van artefacten per periode of cultuur, rijk geïllustreerd met afbeeldingen. Niet alleen is er aandacht voor de vondsten zelf, maar ook voor het verzamelen, analyseren en documenteren ervan. Ten slotte wordt een selectie gepresenteerd van onderzoeksresultaten van de afgelopen tien jaar.

Zwitsers zakmes

Stenen werktuigen zijn een van de belangrijkste sleutels in de menselijke ontwikkeling en ons succes als soort. Een voorbeeld is de vuistbijl: het ‘Zwitserse zakmes’ van de prehistorie. De vuistbijl werd 1,5 miljoen jaar geleden in Afrika bedacht en verspreidde zich over een enorm grondgebied tot zo’n 40.000 jaar geleden. In onze streken werd voor deze werktuigen vooral vuursteen gebruikt. Voor de gehele steentijd gelden deze voorwerpen als de belangrijkste bron van informatie, aangezien voorwerpen van organisch materiaal zelden bewaard zijn gebleven.

Het boek is te bestellen via de site van het Rijksmuseum voor Oudheden.

Voor wie

Deze wetenschappelijke rapportage is voor archeologen en andere geïnteresseerden die zich bezighouden met de archeologie van de steentijd.

Colofon

Nederlandse Archeologische Rapporten 50 (NAR 50)
Redactie: Luc Amkreutz, Fred Brounen, Jos Deeben, Roy Machiels, Marie-France Van Oorsouw, Bjørn Smit
ISBN/EAN: 9789057992506
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2016

Taal

Nederlands