Vensterglas
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

Deze brochure beschrijft de geschiedenis van het vensterglas en legt uit welke glas in welk monument thuishoort.

Ook gaat deze Gids Techniek in op de technische ontwikkelingen en hun invloed op de monumentenzorg. Het productieproces van glas wordt beschreven, van de gebruikte grondstoffen tot het smelten van het glasmengsel. Verder komen de verschillende technieken om glas te maken aan bod. Denk aan getrokken, geblazen en gegoten glas. In een andere brochure Bouwglas wordt ingegaan op bouwglas, dat – in tegenstelling tot vensterglas – niet primair bedoeld is om doorheen te kijken.

Van gebobbeld tot spiegelglad

Glas wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor het afdichten van lichtopeningen in gebouwen. De voortschrijdende ontwikkelingen in de glasfabricage hadden hun invloed op de architectuur. Het begon met kleine, ruitvormige stukjes glas gevat in lood. Vervolgens kwamen grote roedenvensters en tenslotte volledig glazen gevels. De technische ontwikkelingen hadden echter ook hun invloed op het glas zelf: van een enigszins gebobbeld naar een spiegelglad oppervlak. Glas is bepalend voor het karakter van een monument. Daarom is het van belang om het originele glas zoveel mogelijk te behouden en eventueel opnieuw te gebruiken.

Voor wie

Deze technische brochure is bedoeld voor monumenteigenaren en erfgoed- en restauratieprofessionals die te maken hebben met het onderhoud en herstel van glas in monumenten.

Colofon

Gids Techniek 43
Tekst: Taco Hermans
Redactie: Klaas Boeder, Ries van Hemert, Taco Hermans, Michiel van Hunen, Mariël Kok, Cor van Kooten, Dirk Snoodijk en Daniëlle Takens
ISSN: 1566-7057
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2005