Van heiligen tot amoeben
Vakgebied: 
Mediatype: 

Dit boek biedt een overzicht van honderdvijftig jaar monumentale glasschilderkunst in Nederland vanaf halverwege de negentiende eeuw tot nu.

Behalve aan de ramen zelf, wordt ook veel aandacht geschonken aan de grotendeels nog onbekende, rijke grafische documentatie: ontwerptekeningen op kleine schaal en op ware grootte, de zogenaamde cartons. Zij laten het proces zien dat aan de uitvoering van de glasramen voorafging en documenteren de werkwijze van de kunstenaar. De oudste glasschilderkunst die hier wordt besproken, dateert uit de jaren 1860, de jongste uit 2011. Hiermee biedt het boek een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse monumentale glasschilderkunst in de afgelopen 150 jaar.

Op waarde schatten

Bij het maken van afwegingen over het voortbestaan van een gebouw is het belangrijk om glas-in-lood ramen op hun waarde te kunnen schatten. Deze publicatie levert hier een bijdrage aan. Dit boek is het resultaat van een studie naar 24 gebouwen met bijzondere glas-in-lood ramen die de afgelopen jaren met extra restauratiegelden van de Rijksoverheid zijn gerestaureerd. In dit boek zijn de verschillende glas-in-lood ensembles gewaardeerd en in een cultuurhistorische context geplaatst.

Voor wie
Dit boek is voor erfgoedprofessionals en anderen die geïnteresseerd zijn in de glasschilderkunst in Nederland.

Colofon
Auteur: Zsuzsanna van Ruyven-Zeman
ISBN: 978-90-5997-161-5
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Primavera Pers, 2014