Underwater Archaeology Training in Vietnam
Vakgebied: 
Mediatype: 
Onderwerp: 

Tussen 15 juni en 12 juli 2015 is de UNESCO / SEAMEO SPAFA Vietnam Underwater Archeology Training (VUAT) gehouden in Hoi An, Vietnam. De training kan gedeeltelijk gezien worden als een vervolg op de UNESCO Foundation-trainingen voor onderwater cultureel erfgoedbeheer, die oorspronkelijk tussen 2009 en 2011 in Thailand werden gehouden.

Draagvlak

Om een ​​sterke basis te creëren voor maritieme en onderwater archeologie en erfgoedbeheer in landen met gedeeld cultureel erfgoed met Nederland, bevordert het maritieme programma het draagvlak onder lokale professionals. In december 2011 startte Dr. Mark Staniforth (Monash University, Centrum voor Geografie en Milieukunde, Australië) het Underwater Archaeology project samen met het Institute of Archeology in Hanoi, Vietnam. Het project was gericht op de oprichting van een Instituut voor Onderwater Archeologie in Vietnam.

Hoi An

Als standplaats werd de stad Hoi An gekozen vanwege het ongelooflijke maritieme archeologische potentieel. Hoi An is in de 16e eeuw ontwikkeld als een belangrijke handelsonderneming in het Zuidoost-Aziatische netwerk, maar het gebied was al voorheen een belangrijke speler in het oudere Cham-handelsnetwerk. Het was daarom een ideale plek om de onderwater archeologische training te geven.

Voor wie

Dit rapport is bestemd voor (maritiem) archeologen, andere erfgoedprofessionals en liefhebbers die zich bezighouden met onderwaterarcheologie.

Colofon

Tekst: L. Borghuis. M.R. Manders
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Engels