Tien eeuwen Kasteel de Haar; wat een weelde

Dit omvangrijke boek vertelt de geschiedenis van het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en komt precies honderd jaar uit nadat Pierre Cuypers het kasteel herbouwde.

Aanleiding voor deze monografie is de restauratie van het kasteelcomplex waarin veel nieuwe kennis is opgedaan. Het boek laat zien hoe het hoger gelegen landschap rondom De Haar is ontstaan en belicht de allereerste bebouwing in de dertiende eeuw. Vervolgens komt de woelige middeleeuwse geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners aan de orde. Ook de bouwgeschiedenis, het interieur, de collectie en de bewoners van het huidige gebouw worden uitgebreid belicht. Het boek bevat vele honderden, niet eerder gepubliceerde afbeeldingen, die alle details van de kosmopolitische weelde en grandeur van Kasteel de Haar laten zien.

Gesamtkunstwerk

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog voltooide Pierre Cuypers Kasteel de Haar, nadat er meer dan twee decennia aan was gebouwd. In opdracht van Etienne baron van Zuylen van Nijevelt reconstrueerde en restaureerde Cuypers de eeuwenoude ruïne. Het resultaat was een Gesamtkunstwerk: een omgrachte burcht met een voorburcht, een stallencomplex, een kapel, een dorp, tuinen en een park. Het complex is volledig ontwerpen in middeleeuwse trant, maar wel gebouwd met de modernste materialen en voorzien van destijds geavanceerde installaties zoals liften, centrale verwarming en elektrische verlichting.

Voor wie

Dit boek is voor erfgoedprofessionals en anderen die geïnteresseerd zijn in de cultuurgeschiedenis van Kasteel de Haar.

Colofon

Redactie: Jacqueline Heijenbrok, Guido Steenmeijer, Katrien Timmers
ISBN: 978-90-400-7819-4
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, WBOOKS, 2013