Shared Cultural Heritage of the United States and the Netherlands
Vakgebied: 
Mediatype: 

Deze publicatie geeft een overzicht van het gedeelde culturele erfgoed van de Verenigde Staten en Nederland: vanaf de 17de eeuw tot nu.

Deze publicatie neemt de toevallige ontdekking van Manhattan door Henry Hudson in 1609 onder de vlag van de VOC als startpunt en behandelt de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Noord-Amerika in vijf perioden:

  • Nieuw-Nederland (1609-1674)
  • De Nederlanders tijdens Britse kolonisatie van Noord-Amerika (1674-1776)
  • De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de nasleep ervan (1776-1840)
  • Nederlandse emigratie naar de Verenigde Staten (1840-1940)
  • De Tweede Wereldoorlog tot nu (1940-2016)

Aan de hand van deze historische perioden wordt het gezamenlijke erfgoed in de volle breedte belicht. Denk bijvoorbeeld aan scheepswrakken, forten en manuscripten. Deze publicatie helpt om de diversiteit van dit gedeelde erfgoed in kaart te brengen.

Gedeeld erfgoed

Nederland heeft een rijke historie en deelt een verleden met veel landen over de hele wereld. Vooral de handel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC) en de koloniale relaties hebben hun sporen nagelaten. De Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed gaat internationale samenwerkingsverbanden aan en werkt aan projecten die bijdragen aan de wederzijdse kennis over en conservering van dit gedeelde erfgoed.

Deze publicatie is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Voor wie

Dit rapport is bestemd voor erfgoedprofessionals, beleidsmakers en liefhebbers die geïnteresseerd zijn in de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en de Verenigde Staten.

Colofon

Tekst: Wout van Zoelen
Redactie: Jean-Paul Corten en Rob van Zoelen
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2017

Taal

Engels