Shared cultural heritage of the Netherlands and Japan

Dit Engelstalige rapport laat een overzicht zien van het culturele erfgoed dat Nederland en Japan met elkaar delen.

Japan heeft erfgoed dat oorspronkelijk uit Nederland afkomstig is. Het gaat om erfgoed in meerdere categorieën: maritiem erfgoed, archieven, historische architectuur en stedenbouw en museale collecties. In het kader van de programma’s Gedeeld Cultureel Erfgoed en Maritiem erfgoed heeft de Rijksdienst hier onderzoek naar gedaan. In dit rapport staan de uitkomsten van dit onderzoek en worden aanbevelingen gedaan voor het gezamenlijke behoud van het erfgoed.

Dynamische geschiedenis

Japan en Nederland delen een dynamische geschiedenis en hebben nog steeds sterke culturele banden. De basis hiervoor werd gelegd in 1600 toen galjoen ‘de Liefde’ strandde op de kust van Japan. Onderzoekers brachten in kaart welk erfgoed er nog meer gedeeld is, hoeveel dat is en waar het zich bevindt. Ook komen Japanse collecties in Nederlandse musea aan bod. Alle perioden van 1600 tot nu worden in dit rapport behandeld. 

Deze publicatie is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Voor wie

Dit rapport is bestemd voor erfgoedprofessionals in binnen- en buitenland, beleidsmakers en anderen die geïnteresseerd zijn in ons gedeeld cultureel erfgoed.

Colofon

Auteurs: Marike Klos, Leon Derksen
Redactie: Jean-Paul Corten, Martijn Manders
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016