Schade aan historisch interieurtextiel

Historische gordijnen, wandbekleding, vloertapijten en stoelbekleding zijn erg kwetsbaar. In deze gids komen de belangrijkste schadeveroorzakers aan bod.

Textiel is kwetsbaar. Zeker historisch interieurtextiel met een gebruiksfunctie zoals vloerbedekking of gordijnen. Er liggen veel gevaren op de loer die het textiel kunnen beschadigen. Licht, een sterk wisselend klimaat met hoge luchtvochtigheid, vuil en gebruik laten hun sporen na. Historisch textiel verdient daarom extra zorg en aandacht. In deze gids komen de belangrijkste vormen van schade aan textiel in historische ruimtes aan bod. De vervolggids Herstel van historisch interieurtextiel laat zien hoe de verschillende soorten schade zijn te herstellen en welke preventieve maatregelen mogelijk zijn. 

Onzichtbare schade

Een scheur en loshangende franje zal iedereen herkennen als schade aan textiel. Maar er zijn ook vormen van schade die lastiger waarneembaar zijn zoals degradatie van de vezels, en verkleuring door de zon. Daarom is het belangrijk om een onderhoudsdossier op te stellen op basis van jaarlijkse inspecties. Indien nodig, kan de schade dan worden hersteld en het object worden gereinigd. Dit is een weloverwogen besluit; onderhoud van fragiel historisch textiel is altijd een zorgvuldige afweging tussen de voordelen van schoon textiel en de destructieve effecten die kunnen ontstaan door het textiel te reinigen.

Voor wie

Deze gids is voor eigenaren van historisch textiel, restaurateurs en erfgoedprofessionals.

Colofon

Gids Techniek 53
Auteur: René Lugtigheid
ISSN: 2210-4658
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2012