ROB Berichten jaargang 1, 2, 3 ,4 en 5

ROB Berichten was het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), waarin resultaten van archeologisch onderzoek werden gepubliceerd.

De Berichten werden uitgegeven van 1950 tot 2006 en presenteerden diverse archeologische onderzoeksresultaten, artikelen, kort nieuws, maar ook volledige proefschriften en monografieën. Het tijdschrift werd gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw onregelmatig uitgegeven. In deze publicatie zijn de volgende jaargangen gebundeld:

  • Jaargang 1 - 1950
  • Jaargang 2 - 1951
  • Jaargang 3 - 1952
  • Jaargang 4 - 1953
  • Jaargang 5 - 1954

Pre-Maltatijdperk

Een groot deel van de ROB Berichten werd uitgegeven in een tijd dat er nog geen verplichting bestond om archeologische rapporten te schrijven. De Berichten waren dan ook het medium bij uitstek om over onderzoeken van de Rijksdienst te berichten. Voor het Verdrag van Malta in 1992 waren er maar een paar partijen in Nederland die archeologische opgravingen mochten uitvoeren. Dit beperkte zich tot universiteiten, enkele gemeenten, het Rijksmuseum van Oudheden en de ROB zelf. Dat betekent dat een groot deel van het archeologisch onderzoek uit die periode door of met betrokkenheid van de ROB werd uitgevoerd. De Berichten vormen daarmee een naslagwerk van betekenis over Nederlandse archeologie in de periode 1950-2006.

De pdf is een (foto)kopie van de papieren Berichten. De pdf is doorzoekbaar op trefwoorden.

Voor wie

Deze publicaties zijn voor archeologen, erfgoedprofessionals en andere geïnteresseerden.

Taal

Nederlands