Rhenen binnenstad: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de binnenstad van Rhenen een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Voortvarend ging Rhenen aan de slag om de schade te herstellen die aan het begin van de oorlog in 1940 was ontstaan door de felle gevechten met de Duitsers rond de Grebbeberg. De uitgangspunten van de wederopbouwplannen van Cees Pouderoyen van meer groen, ruimte voor verkeer en het verbeteren van de structuur van de stad zijn typisch voor de wederopbouwtijd. De kwaliteiten van dit wederopbouwplan zijn onder meer de fraaie landschappelijke ligging, het dominante silhouet van de Cunerakerk, de intieme en kleinschalige sfeer en het centraal gelegen plein. Het traditionele karakter van de wederopgebouwde binnenstad is grotendeels bewaard gebleven: individuele panden, in een traditionele architectuurstijl, uitgevoerd in traditionele materialen.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Samenstelling en tekst: SteenhuisMeurs
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands