QenA's over de Erfgoedwet, voor gemeenten en provincies

In deze brochure worden de meeste voorkomende vragen over de Erfgoedwet voor gemeenten en provincies beantwoord.

Dit voorjaar zijn de verschillende informatiemiddagen over de Erfgoedwet bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed goed bezocht. De vragen die hier over de Erfgoedwet gesteld werden zijn in dit document gebundeld tot Q&A’s (veelgestelde vragen). De volgende domeinen binnen de Erfgoedwet komen aan bod: monumenten, archeologie, musea en collecties en handhaving en toezicht.

Heeft u een vraag die niet beantwoord is in deze brochure, dan kunt u deze stellen aan de Infodesk van de Rijksdienst via info@cultureelerfgoed.nl. Naar aanleiding van deze vragen zal het document een tweede versie krijgen.

De Erfgoedwet

De Erfgoedwet harmoniseert bestaande wet- en regelgeving, schrapt overbodige regels en legt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van cultureel erfgoed zoveel mogelijk bij het erfgoedveld zelf: musea, collectiebeheerders, archeologen, eigenaren en overheden. Hiermee heeft de erfgoedwet implicaties voor de regelgeving op het gebied van (kunst)collecties, archeologie en monumentenzorg. De Erfgoedwet treedt in 2016 in werking.

Voor wie

Deze brochure is gericht op medewerkers van gemeenten en provincies die te maken hebben met de Erfgoedwet.

Colofon

Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands