Omgaan met objecten in tuinen en parken
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

Dit informatieblad bevat reinigingstips en andere aanbevelingen om verval en schade aan objecten in parken en tuinen te voorkomen.

Deze brochure bundelt allerlei tips die praktisch, eenvoudig en onmiddellijk toepasbaar zijn. Zo wordt geadviseerd om kwetsbare objecten in de winter af te dekken. Een frame van RVS-buizen met daarover een hoes van ongekleurd (licht) zeildoek is hiervoor een geschikt middel. Ook is het aan te raden om regelmatig bladeren te verwijderen en te voorkomen dat het object verkleurt. Vanaf de lente tot in de vroege herfst kunnen stenen en metalen beelden worden gewassen. Dit kan met water en een scheut non-ionogene zeep, zoals babyshampoo. Een goed beschermingsmiddel voor stenen en metalen objecten is bijenwas, die kan worden aangebracht na de reinigingsbeurt. 

Regen en vorst

Beelden, vazen en ornamenten in de buitenlucht hebben veel te verduren. Regen en vorst hebben vrij spel en vuil en bladeren hechten zich gemakkelijk vast. Elk materiaal kent zijn eigen problemen. Zo is marmer niet goed bestand tegen het Nederlandse klimaat, en verliest op den duur zijn gladheid. Wanneer een object eenmaal is beschadigd, is een ingrijpende restauratie vaak noodzakelijk. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om (verdere) schade te voorkomen.

Voor wie

Deze brochure is speciaal bestemd voor beheerders van tuinen en parken en voor hoveniers.

Colofon

ICN-Informatie nummer 8
Redactie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ISSN: 1566-760x
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2002