Nederland waterland

Nederland kent een lange geschiedenis als het om water gaat. Deze tijdlijn laat zien welke lessen we van onze watererfenis kunnen leren.

We gingen eerst als vanzelfsprekend met het water in Nederland om, maar we zetten het door de eeuwen heen steeds meer naar onze hand. Met alle gevolgen van dien. Nu zijn we er opnieuw van doordrongen dat het van belang is dat we met het water moeten samenleven.

Ingenieuze bouwwerken

Water heeft ons landschap door de eeuwen heen ingrijpend veranderd en veel ingenieuze bouwwerken opgeleverd. Denk aan een droogmakerij als de Beemster en de molens van Kinderdijk die beiden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Vandaag de dag is water nog steeds niet weg te denken uit onze leefomgeving. Van de lessen uit het verleden kunnen we dankbaar gebruik maken bij een zorgvuldige inpassing van water bij ruimtelijke opgaven. De tijdlijn Nederland Waterland uit de serie 'Nederland, land van betekenis' laat zien hoe het verleden inspiratie biedt voor de toekomst.

Bekijk de interactieve versie op tablet of smartphone via deze link. Dit is alleen mogelijk met de app Adobe Acrobat Reader of via iBooks.

Voor wie

Deze publicatie is voor professionals in de ruimtelijke ordening en andere geïnteresseerden.

Colofon

Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands