Moderne zonwering voor historische gebouwen
Auteur(s): 
Jaar: 

Deze gids laat de mogelijkheden van moderne zonwering in historische gebouwen zien en licht toe welke oplossingen passend zijn, zonder de monumentale waarde van het gebouw aan te tasten.

Bij het aanbrengen van zonwering op historische gebouwen, en zeker op rijksmonumenten, is het van belang vooraf de cultuurhistorische waarde van het pand vast te stellen. Het benoemen van de kenmerkende elementen van de architectuur speelt hierbij een belangrijke rol. Voor veel historische gebouwen is binnenzonwering de beste keuze, omdat deze het minst ingrijpt in de buitenkant. Buitenzonwering houdt daarentegen de zonnewarmte beter buiten. Buitenzonwering heeft wel meer onderhoud nodig en is voor het aanzien van het gebouw meestal niet de beste keuze.

Professionele hulp

Bij de keuze van de juiste zonwering kan een zonweringsspecialist of een architect de opdrachtgever bijstaan, zeker als het om een grote hoeveelheid plaatsingen van zonwering gaat. Let wel dat slechts een beperkt aantal zonweringsspecialisten verstand heeft van zowel moderne als historische zonwering. Vooral bij grote gebouwen is het raadplegen van een architect en een klimaatspecialist zinvol, omdat zonwering sterke invloed heeft op het binnenklimaat.

Voor wie

Deze gids is bedoeld voor restauratieprofessionals en eigenaren, die zich oriënteren op zonwering voor hun monumentale pand.

Colofon

Gids Cultuurhistorie 25
Tekst: Ben Kooij
ISSN 2210-4674
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2012