'Mapping' Westfort Village at Pretoria, Tshwane

Deze Engelstalige publicatie doet verslag van een werkbezoek van een team erfgoedexperts aan de nederzetting Westfort bij Pretoria.

De dorpse nederzetting Westfort, gelegen in de buurt van Pretoria, werd aan het einde van de 19e eeuw opgericht als leprakolonie. De kolonie is in 1897-1898 deels ontworpen door de Nederlandse architecten Sytze Wierda en Klaas van Rijsse en vertegenwoordigt een rijk scala aan Zuid-Afrikaanse/Nederlandse architectuur. Na de sluiting van de kolonie in 1997 wordt het gebied nu bewoond door zo’n 4000 mensen die onder beroerde omstandigheden moeten leven. Tijdens een werkbezoek is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om Westfort nieuw leven in te blazen en wat de cultuurhistorische waarde van het gebied is. Dit werkbezoek is een eerste aanzet voor verder onderzoek.

Toekomstbestendig maken

Het werkbezoek was een gezamenlijk initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Ambassade, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Pretoria. Door middel van rondetafelgesprekken, bijeenkomsten en werkbezoeken is gezocht naar manieren om Westfort in kaart te brengen en toekomstbestendig te maken. Dit rapport geeft een overzicht van de belangrijkste conclusies.

Voor wie

Deze brochure is voor erfgoedprofessionals in Nederland en Zuid-Afrika, die geïnteresseerd zijn in de gebiedsontwikkeling van Westfort of inspiratie zoeken voor vergelijkbare projecten. Deze publicatie is alleen in het Engels beschikbaar.

Colofon

Tekst: prof.dr. Marieke Kuipers (Cultural Heritage Agency/TU Delft)
Met bijdragen van: drs. Jean-Paul Corten (Cultural Heritage Agency); ir. Job Roos (Braaksma-Roos Architects/TU Delft)
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2015

Taal

Engels