Maastricht Pottenberg: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de uitbreidingswijk Pottenberg in Maastricht een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

De Pottenberg is een goed voorbeeld van een naoorlogse wijk waarbij op fraaie wijze gebruik is gemaakt van het bodemreliëf van de aangrenzende Dousberg bij de structurering en inrichting van de wijk. Daarnaast was de stedenbouwkundige Frans Dingemans geïnspireerd door het gedachtegoed van de parochiewijk: centraal de kerk en de voorzieningen en daaromheen een verscheidenheid aan woningen voor de diverse gezinssamenstellingen, met een hiërarchische opbouw van groen en wegen.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling en tekst: Marlijn van der Hoeven
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands