Leidschendam–Voorburg, De Heuvel–Prinsenhof: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage licht toe waarom de wijk De Heuvel-Prinsenhof in Leidschendam-Voorburg een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Begin jaren vijftig werd het tuinbouwgebied ten noordwesten van Leidschendam bestemd voor woningbouw – onder andere om de woningnood in Den Haag op te lossen. Als onderdeel van deze uitbreiding ontwierp stedenbouwkundige Wim de Bruijn twee ‘superhoven’: De Heuvel en Prinsenhof, twee rechthoekige carrés van een dubbele hoeveelheid flatgebouwen rondom een groen hof met voorzieningen. Dergelijke grootschalige, besloten structuren zijn zeer zeldzaam in de Nederlandse stedenbouw.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling en tekst: Marlijn van der Hoeven
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands