Katwijk aan Zee boulevardzone: een toonbeeld van wederopbouw

In deze rapportage wordt uitgelegd waarom de boulevard van Katwijk een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten in Katwijk honderden woningen, scholen en openbare gebouwen wijken voor de aanleg van de Atlantikwall. De wederopbouw bood de kans om het karakter van de traditionele vissersplaats te herstellen, maar dan in een moderner en ruimer jasje. De meeste uitgangspunten uit het wederopbouwplan werden gerealiseerd en bleken duurzaam, want Katwijk onderscheidt zich nog altijd van andere kustplaatsen door de gemoedelijke sfeer, de kleinschalige bebouwing en de weidse zichten vanaf de boulevard. De fraaie naoorlogse vertalingen van badplaatsarchitectuur, het bijzondere Andreashof en de reeks van pleinen zijn inmiddels vanzelfsprekende onderdelen van het Katwijkse dorpsbeeld.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Samenstelling en tekst: SteenhuisMeurs
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands