Industrieel Erfgoed
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

Dit boek gaat specifiek in op het beschermen en herbestemmen van industrieel erfgoed en laat zien waarom het zo lang geduurd heeft voordat deze gebouwen wettelijk werden beschermd.

Sinds de jaren negentig is er een toenemende aandacht voor industrieel erfgoed. Creatieve bedrijven, horecaconcepten en talrijke particulieren vestigden zich in de gerestaureerde erfenis van ons industrieel verleden. Ondanks de inmiddels opgedane kennis en ervaring zijn er nog steeds veel vragen over het behoud van industriële monumenten. Is herbestemming nog steeds het toverwoord of mogen objecten ook langzaam vervallen? En hoe houden we de herinnering aan de productieprocessen levend? Deze en vele andere vragen komen in dit boek aan bod. 

Nieuwe categorie

In 1996 kreeg in het industrieel erfgoed voor het eerst een plek tussen de wettelijk beschermde ‘monumenten van geschiedenis en kunst’. Hiermee werd een nieuwe categorie toegevoegd aan kerken, woonhuizen, molens, kastelen en boerderijen. De weg naar erkenning was niet gemakkelijk. Men vond de complexen lelijk en ontoegankelijk en velen hadden slechte herinneringen aan het werk in de fabriek. Herbestemming was evenmin eenvoudig. Dit heeft veel te maken met de vaak aanzienlijke omvang van de bedrijfsterreinen. Inmiddels is een nieuwe waardering voor deze markante gebouwen opgebloeid.

Voor wie

Dit boek is voor bouw- en architectuurhistorici, restauratieprofessionals, andere erfgoedspecialisten en iedereen die geïnteresseerd is industrieel erfgoed.

Colofon

Auteur: Karel Loeff
ISBN: 9789-05-997-158-5
©Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Primavera Pers, 2013