Huisplattegronden in Nederland Archeologische sporen van het huis
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

In dit boek wordt de ontwikkeling geschetst van de huizenbouw in Nederland, vanaf de komst van de eerste boeren zo’n 7000 jaar geleden tot aan de dertiende eeuw. 

Archeologisch onderzoek heeft door de jaren heen in Nederland duizenden huisplattegronden opgeleverd. In dit boek belichten diverse auteurs de geschiedenis van de huisplattegrond vanuit verschillende invalshoeken. Het boek laat niet alleen de stand van kennis op dit gebied zien, maar schetst ook de kennislacunes en belicht de methodieken die nodig zijn om het onderzoek verder te helpen.

Sporen van palen

Huisplattegronden komen vaak bij opgravingen in Nederland te voorschijn en behoren daarmee tot een van de meest onderzochte en meest intrigerende archeologische fenomenen. Deze sporen leveren een cruciale bijdrage aan de kennis over boerensamenlevingen uit het verleden. In de Nederlandse bodem zijn de resten van oudtijdse bewoning alleen onder de grond terug te vinden. Die sporen bestaan meestal uit verkleuringen van de grond die laten zien waar de palen en de wanden van het huis hebben gestaan. Zij laten zo – afhankelijk van de omstandigheden – een meer of minder herkenbare plattegrond in de bodem achter.

Voor wie
Dit boek vormt een handboek voor archeologen, maar is ook geschikt voor studenten archeologie en liefhebbers die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de huisplattegrond in Nederland.

Colofon
Redactie: A.G. Lange, E.M. Theunissen, J.H.C. Deeben, J. van Doesburg, J. Bouwmeester en T. de Groot
Auteurs: A.G. Lange, J.H.C. Deeben, E.M. Theunissen, H.T. Waterbolk, P. van de Velde, I.M. van Wijk, E. Drenth, T.J. ten Anscher, J.C.G. van Kampen, G.R. Nobles, P.J.A. Stokkel, H.M. van der Velde, S. Arnoldussen, E. Lohof, H.A. Hiddink, M.S.M. Kok, E.A. Besselsen, H. van Enckevort, J. Hendriks, J. van Renswoude, G.L. Boreel, S.W. Kodde, F. Theuws, J. van Doesburg, A. Huijbers, H.M.P. Bouwmeester en J. Toebast.
ISBN: 9789491431647
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2014