Historische vensters isoleren
Auteur(s): 
Jaar: 

Voor het isoleren van vensters in historische gebouwen zijn goede oplossingen voorhanden. Deze gids laat de verschillende mogelijkheden zien.

Een goed op elkaar afgestemd maatregelenpakket levert het beste isolerende resultaat op. Door een totaalplan op te stellen kunnen isolerende maatregelen voor het gehele gebouw met elkaar worden gecombineerd. Houd hierbij rekening met de monumentale en bouwfysische gevolgen van de ingrepen. Het ligt voor de hand om allereerst te onderzoeken waar het meeste warmteverlies plaatsvindt. Verreweg de meeste warmte gaat namelijk verloren door ongeïsoleerde daken, vloeren en muren. Soms kan het dichten van kieren al een wereld van verschil maken. Daarnaast behoren dun isolatieglas of achterzetbeglazing tot de mogelijkheden.

Energie-eisen

Historische ramen en historisch glas spelen een belangrijke rol in het herkennen van de ouderdom van een gebouw. Daarom is van belang om de monumentale waarde van historische vensters zoveel als mogelijk te behouden. Maar er is ook grote behoefte aan comfort op het gebied van warmte en geluid, en aan veiligheid. Daarnaast willen we kosten en energie besparen. Monumentale, historische gebouwen voldoen over het algemeen niet aan de hedendaagse energie-eisen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om ook deze gebouwen te isoleren.

Voor wie

Deze gids is bedoeld voor beleidsmedewerkers bij de gemeente, restauratieprofessionals en monumenteigenaren, die te maken hebben met de isolatie van historische vensters.

Colofon

Gids Cultuurhistorie 21
Tekst: Kiki Zagt
ISSN: 2210-4674
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2012