Historische serres en veranda's

Deze brochure schetst de historische achtergrond van serres en veranda’s. Deze kennis helpt bij het bepalen van de cultuurhistorische waarde en het technisch onderhoud.

Honderden historische serres en veranda’s zijn wettelijk beschermd als onderdeel van een rijksmonument. Er zijn er echter veel meer met een hoge cultuurhistorische waarde, of zij nu bij de oorspronkelijke opzet van het gebouw hoorden of later zijn aangebouwd. Een historische serre of veranda is een waardevol bezit, maar ook kwetsbaar en onderhoudsgevoelig. Deze brochure laat de historische ontwikkeling van serres en veranda’s zien en geeft onder meer aanbevelingen voor restauratie en herstel, een eventuele functiewijziging en duurzaamheidsmaatregelen.

Aanbouw met of zonder glas

Serres zijn gewilde verblijfsruimtes. Deze aanbouw vol daglicht verkleint de overgang tussen binnen en buiten. Een aanbouw met open wanden in plaats van glas wordt een veranda genoemd. Historische serres en veranda’s komen overal in Nederland voor. Ze zijn niet streekgebonden en niet gebonden aan een bepaald type gebouw. De meeste zijn te vinden bij woningen, maar ook boerderijen, pastorieën, kloosters, hotels, restaurants, winkels, strandpaviljoens, kuuroorden, bejaardenhuizen, vakantiekolonies en ziekenhuizen.

Voor wie

Deze brochure is voor de beheerders en eigenaren van serres en veranda’s, erfgoedprofessionals en andere geïnteresseerden.

Colofon

Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands