Historische isolatiematerialen
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

In oude gebouwen wordt soms verborgen historisch isolatiemateriaal aangetroffen. Vaak kan dat op zijn plaats blijven en zijn functie blijven vervullen. Deze gids biedt een overzicht.

Bij het aanleggen van leidingen, een verbouwing of een restauratie kan er in een oud gebouw historisch isolatiemateriaal opduiken zoals boekweitdoppen, zeegras of schelpen. In de meeste gevallen verkeert dat in een redelijke tot goede conditie. Toch is het materiaal vaak na de werkzaamheden verdwenen. Daarom is het tegenwoordig schaars geworden. Als er bij de restauratie van een pand historisch isolatiemateriaal tevoorschijn komt, is het aan te bevelen om het op de aangetroffen plek te laten zitten. Deze brochure legt uit wat er moet gebeuren als er tijdens werkzaamheden historisch bouwmateriaal wordt aangetroffen.

Cultuurhistorische waarde

De meeste toepassingen van isolatiemateriaal stammen uit de negentiende eeuw en later. Het materiaal zit van oudsher onder vloeren en boven plafonds, in spouwmuren, in luiken en deuren. Historische isolatievoorzieningen dragen bij aan de cultuurhistorische waarde van een gebouw omdat ze zijn verbonden met de geschiedenis, de ontwikkeling en het gebruik van het pand. Historische isolatie heeft ook een wetenschappelijke en bouwhistorische waarde. De

verschillende materialen laten immers zien hoe er over isoleren werd gedacht.

Voor wie

Deze gids is bedoeld voor restauratieprofessionals en monumenteigenaren, die te maken hebben met historisch isolatiemateriaal.

Colofon

Gids Cultuurhistorie 24
Tekst: Ben Kooij
ISSN 2210-4674
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2012