Historisch papierbehang
Vakgebied: 
Mediatype: 

Deze brochure laat de historische ontwikkeling zien van papierbehang en geeft aanbevelingen voor beheer en behoud.

Historisch papierbehang is vrij nauwkeurig te dateren en vertelt daarmee veel over het gebouw, de interieurgeschiedenis en de bewoners door de tijd heen. Materiaal, kleuren, patronen en glans- en velouté-effecten weerspiegelen technische ontwikkelingen en trends. Ook vertelt het aanwezige behang iets over de persoonlijke smaak van de mensen die deze panden vroeger hebben bewoond. Deze brochure belicht de verschillende gebruikte technieken, materialen en behangtypen.

Van maatwerk tot massaproduct

In talloze interieurs is nog historisch papierbehang te vinden. Van alle soorten wandbekleding komt papierbehang het meest voor. Het oudste dat in Nederland op wanden is aangetroffen, dateert uit de jaren vijftig van de achttiende eeuw. Van papier op plafonds kennen we al voorbeelden vanaf omstreeks 1600. Het in die tijd met houten stempels bedrukte papierbehang is zeer bewerkelijk en dat maakt het ook kostbaar. Door de industriële revolutie ontwikkelt papierbehang zich in de tweede helft van de negentiende eeuw tot een massaproduct en wordt het voor iedereen betaalbaar.

Er is ook een informatieve brochure over schade aan en herstel van historisch papierbehang.

Voor wie

Deze brochure is voor monumenteigenaren, gemeenten, ontwerpers en anderen die geïnteresseerd zijn in historische interieurs.

Colofon

Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2018

Taal

Nederlands