Historisch metselwerk; instandhouding, herstel en conservering
Vakgebied: 
Mediatype: 

Dit boek belicht de cultuurhistorische en technische aspecten van het herstel en de conservering van historisch metselwerk.

Deze publicatie is een handboek voor onderhoud en herstel van historisch metselwerk en heeft zowel een theoretische en praktische benadering. 27 gespecialiseerde auteurs uit binnen- en buitenland gaan in op de meest uiteenlopende onderwerpen: van terracotta gevelversieringen in de negentiende en twintigste eeuw, tot de samenstelling van mortel, de bestrijding van optrekkend vocht, bouwfysisch vooronderzoek, beschermingslagen op bakstenen en voegen en het restauratieproces van historisch metselwerk.

Open boek

Het meest veelzijdige, zichtbare en karakteristieke bouwmateriaal van historische gebouwen is baksteen. Het principe van metselwerk – bakstenen bijeengehouden met mortel – is even eenvoudig als geniaal. Het materiaal is oerdegelijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Het genadeloos eerlijke karakter toont zijn geschiedenis en authenticiteit immers feilloos. Aanpassingen en reparaties zijn goed mogelijk maar laten zich moeilijk verbergen. Metselwerk is dan ook een open boek. Een verkeerde behandeling, materiaalkeuze of uitvoeringstechniek kan tot een dramatische achteruitgang van de gevel leiden. Daarom is specialistische kennis en vakmanschap van cruciaal belang bij de restauratie en het behoud van historisch metselwerk.

Voor wie

Dit boek is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de monumentenzorg, de architectuur, de metsel- en voegbranche en in de wetenschappelijke advisering.

Colofon

Auteur: Michiel van Hunen
ISBN: 978-90-4000-757-6
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, WBOOKS, 2012