Het opbergen van textiel: liggend en opgerold

Deze brochure geeft praktische aanwijzingen voor het opbergen van textiel en laat zien wanneer het textiel liggend of opgerold kan worden opgeborgen.

Allereerst geeft de brochure aanwijzingen voor de inventarisatie van de collectie. Om wat voor textiel gaat het, hoeveel objecten betreft het, wat zijn de afmetingen, wat is de conditie? Ook de opbergruimte is van belang. Die moet goede bescherming bieden tegen licht, vervuiling (zowel van stof als van schadelijke gassen) en ongedierte. De verschillende opbergsystemen worden op een rij gezet. Het meeste textiel kan het best liggend bewaard worden. Grotere stukken kunnen eventueel worden opgerold. Daarmee wordt veel ruimte bespaard, maar het is niet zonder risico’s. Als het niet zorgvuldig gebeurt, kunnen er valse plooien, vouwen en scheuren ontstaan.

Meest kwetsbare kunstvoorwerpen

Textiele objecten behoren tot de meest kwetsbare van alle kunst- en cultuurvoorwerpen. Ze zijn gevoelig voor licht, temperatuurschommelingen, vocht en vuil. Insecten en schimmels kunnen gemakkelijk onherstelbare schade aanrichten, maar ook het onzorgvuldig opbergen vormt een grote risicofactor. Textiel kan globaal op vier manieren worden opgeborgen: liggend, opgerold, hangend en staand. Dit informatieblad is een handleiding voor de eerste twee opbergmogelijkheden die specifiek zijn bedoeld voor tweedimensionale, vlakke textiele objecten.

Voor wie
Deze richtlijnen zijn bedoeld voor eigenaren en beheerders van kunst- en cultuurvoorwerpen van textiel.

Colofon
ICN-informatie nummer 14
Redactie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ISSN 1566-760x
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2005