Herstel van historisch interieurtextiel
Vakgebied: 
Mediatype: 

Door historische gordijnen, wandbekleding, vloertapijten en stoelbekleding goed te onderhouden, blijven ze behouden voor de toekomst. Deze gids bevat hiervoor een handleiding.

Textiel is kwetsbaar. Zeker historisch interieurtextiel met een gebruiksfunctie zoals vloerbedekking of gordijnen. Er liggen veel gevaren op de loer die het textiel kunnen beschadigen. Licht, een sterk wisselend klimaat met hoge luchtvochtigheid, vuil en gebruik laten hun sporen na. Deze Gids Techniek behandelt preventieve maatregelen om historisch interieurtextiel te beschermen. Ook geeft de gids advies om schade door verval en gebruik te beperken en beschrijft de mogelijkheden om schade te herstellen.

Licht, klimaat en onderhoud

Belangrijk voor het behoud van textiel is een goed lichtbeleid. Door de gordijnen of de luiken te sluiten en zoveel mogelijk ultraviolette straling te filteren kan veel schade worden voorkomen. Een andere maatregel is om het binnenklimaat zo constant mogelijk te houden en grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid te vermijden. Maar ook andere, hele eenvoudige maatregelen zoals voeten vegen, geen rode wijn schenken en niet roken, dragen bij aan het behoud van historisch interieurtextiel.

Voor wie
Deze gids is voor eigenaren van historisch textiel, restaurateurs en erfgoedprofessionals.

Colofon
Gids Techniek 54
Auteur: René Lugtigheid
ISSN 2210-4658
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2012