Hengelo binnenstad: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de binnenstad van Hengelo een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

In 1945 was Hengelo de eerste gemeente van Nederland waar een wederopbouwplan voor werd gemaakt. Als uiting van moderne stedenbouwkundige principes zijn er in de nieuwe binnenstad drie pleinen aangelegd: een bestuursplein met een nieuw opvallend raadhuis, het stationsplein en de Markt als hart van het centrum. Alle pleinen werden gekoppeld aan bijzondere, in het oog springende gebouwen. De stad heeft een compacte stadskern met gesloten bouwblokken, goed bereikbaar door rechte, brede wegen. De openbare ruimte is ruim opgezet en wordt omlijst door een grote variatie aan architectuur. Hiermee is Hengelo nog altijd een van de best bewaard gebleven voorbeelden van de wederopbouw.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Samenstelling en tekst: SteenhuisMeurs
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands