Help wandkunst opsporen

Door wandkunst op de kaart te zetten, kunnen deze bijzondere kunstwerken uit de wederopbouwperiode beter worden beschermd. Help mee via de website www.helpwandkunstopsporen.nl .

Deze brochure geeft informatie over het project ‘Help wandkunst opsporen’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waarin vergeten wandkunst uit de wederopbouwperiode (1945 – 1965) wordt opgenomen in een landelijk overzicht. Op de website iedereen een of meer kunstwerken toevoegen. Maak een foto van het kunstwerk en verzamel zoveel mogelijk informatie over de kunstenaar en het gebouw. Voeg deze gegevens toe op www.helpwandkunstopsporen.nl. Een verbinding met Google Earth zorgt er dan voor dat deze informatie direct wordt opgenomen in het steeds groeiende landelijke overzicht.

Betere keuzes

In veel naoorlogse gebouwen bevindt zich monumentale kunst. Mozaïeken, wandschilderingen, glas­in­beton­ramen en reliëfs sieren de wanden, gevels, vloeren en plafonds van de Nederlandse wederopbouwarchitectuur. Deze werken kunnen kleurrijk en opvallend zijn, maar ook neutraal en abstract. Regelmatig besluit men gebouwen uit de wederopbouwperiode te slopen en verdwijnen ook de kunstwerken. Door vergeten wandkunst letterlijk op de kaart te zetten kunnen er betere keuzes worden gemaakt. Bij de sloop van een gebouw kan bijvoorbeeld de kunst worden gered door de werken te behouden en opnieuw te plaatsen.

Voor wie

Deze brochure is voor kunstliefhebbers die hun steentje willen bijdragen om wandkunst uit de wederopbouwperiode op de kaart te zetten.

Colofon

Auteur: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2013