Heerlen Vrieheide: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de uitbreidingswijk Vrieheide in Heerlen een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Vrieheide, het oostelijk deel van het stadsdeel Heerlerheide in Heerlen, verrees vanaf 1959 als eerste modernistische woonwijk voor werknemers van de kolenmijnen. De wijk werd ontworpen door de Hongaarse architect Peter Sigmond. Sigmond was geïnspireerd door de modernistische architect Le Corbusier. Dat is terug te zien in de technisch vernieuwende architectuur en de vormgeving. De zich herhalende woonblokken, met moderne materialen en ranke vormgeving, wekken de indruk van lichtheid. Nog altijd is de opzet en vormgeving van de wijk modern te noemen.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling en tekst: Marlijn van der Hoeven
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands