Handreiking brandblusmiddelen voor erfgoed

Deze brochure gaat in op de werking van verschillende soorten brandblussers en geeft aan welke het meest geschikt zijn voor cultureel erfgoed.

Bij een brand telt elke seconde. Nadat de brandweer is gewaarschuwd, zal het gemiddeld nog acht minuten duren voordat deze ter plaatse is. Daarom is het noodzakelijk om voldoende blussers bij de hand te hebben om zelf tot actie over te kunnen gaan. Er zijn verschillende typen blusmiddelen in omloop. Deze brochure laat zien welke het meest geschikt zijn voor museale collecties, historische interieurs en monumentale gebouwen.

Cursus brand blussen

Het juiste blusmiddel kiezen en aanschaffen is een goed begin, maar niet voldoende. Potentiële gebruikers moeten ook weten hoe ze ermee moeten omgaan. Daarom is het aan te raden om te oefenen door middel van een cursus ‘kleine brandblusmiddelen’. Zo’n cursus helpt gebruikers om vertrouwd te raken met de werking van de brandblusser, hoe je op de brandhaard richt en welke blusstof het beste voor welke brand kan worden ingezet. Brandblussers kunnen slechts een tot twee minuten worden gebruikt, dus geoefende gebruikers hebben een grote voorsprong ten opzichte van ongeoefende gebruikers.

Voor wie

Deze brochure is voor eigenaren en beheerders van museale collecties, historische interieurs en monumentale gebouwen.

Colofon

Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands