Glasfolies voor historische interieurs
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 
Onderwerp: 

Deze gids licht de mogelijkheden van glasfolie op vensterglas toe. Glasfolies worden met succes ingezet om historische interieurs te beschermen tegen zonlicht.

Direct zonlicht is zeer schadelijk voor historische interieurs. Kwetsbare onderdelen zoals vloeren, behang, meubels en kunstobjecten lopen gevaar. Zij verbleken, drogen uit, vervormen en scheuren. Zonwering vertraagt dit proces. Moderne glasfolies spelen een belangrijke rol bij het beperken van lichtschade, vooral omdat zij uitstekend in staat zijn om ultraviolette straling te absorberen. Hiernaast kan glasfolie ook nuttig zijn om doorzicht te limiteren, de vensters beter te isoleren, schokken te dempen, de inbraakpreventie te verhogen of krassen op het glas te voorkomen.

Zonweringspecialist

De folie kan door een zonweringsspecialist, vaak een aannemer, worden geleverd en aangebracht volgens de voorschriften van de fabrikant. Het aanbrengen van glasfolies is een vakkundig werk, dat het beste kan worden uitgevoerd door professionals. Onderhoud van glasfolie is vrijwel niet nodig, in ieder geval niet meer dan bij de reguliere verzorging van glasruiten zonder folie. Het aanbrengen van bepaalde soorten glasfolie kan wel een visuele wijziging van een gebouw tot gevolg hebben of zelfs schade veroorzaken aan kwetsbaar glas-in-lood. De gemeente kan dit beoordelen en aangeven of er een omgevingsvergunning nodig is.

Voor wie

Deze gids is bedoeld voor monumenteigenaren, restauratieprofessionals en beleidsmakers bij de gemeente die te maken hebben met het behoud van historische interieurs.

Colofon

Gids Cultuurhistorie 26
Tekst: Ben Kooij
ISSN 2210-4674
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2013