Eindhoven ‘t Hool: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de uitbreidingswijk ’t Hool in Eindhoven een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Medewerkers van het NatLab (Natuurkundig Laboratorium) van Philips stonden aan de wieg van ’t Hool. Uit onvrede met de bestaande tekortschietende volkshuisvesting richtten ze in 1961 een eigen woningbouwvereniging op. Leden van Huis en Wijk schakelden architect Jaap Bakema in voor het ontwerp van de nieuwe woonbuurt. Het eindresultaat was een uitgebalanceerde totaalcompositie waar stedenbouw, architectuur, materiaalgebruik en groenaanleg naadloos op elkaar zijn afgestemd. De wijk voorziet in een variatie aan markante woningtypes die tegemoetkomt aan de verschillende woonwensen van bewoners, zoals drive-inwoningen, patiowoningen en splitlevelwoningen.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling en tekst: Marlijn van der Hoeven
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands