Een toekomst voor hooibergen
Vakgebied: 
Mediatype: 
Onderwerp: 

Deze brochure laat zien hoe deze bouwwerken het beste onderhouden kunnen worden en hoe ze een nieuwe functie kunnen krijgen.

Deze brochure behandelt de monumentale waarde van de hooibergen, gaat in op onderhoud en herbestemming, geeft een aantal aandachtspunten bij de bouw van nieuwe hooibergen en behandelt relevant beleid. De nadruk ligt op herbestemming, met aandachtspunten per type hooiberg. Een toekomst voor hooibergen is een aanvulling op de publicatie Een toekomst voor boerderijen.

Karakteristieke eyecatchers

In deze brochure wordt gesproken over hooibergen. Andere soortnamen zijn roedenbergen of kapbergen. Het gaat om bouwwerken waar onder meer hooi in werd opgeslagen. De aanwezigheid van hooibergen op het platteland was altijd vanzelfsprekend. Door hun karakteristieke uiterlijk onderscheiden zij zich van andere bijgebouwen op het boerenerf. Door de meestal hoog uitstekende roeden is het bouwwerk van verre herkenbaar. Oorspronkelijk werden hooibergen gebouwd met hout en riet, later met beton of staal en golfplaten. Toen ze enige decennia geleden hun functie verloren als gevolg van ontwikkelingen in de landbouw, was hun aanwezigheid ineens een stuk minder vanzelfsprekend. Sindsdien worden er nog maar enkele gebruikt voor de opslag van hooi. Andere hooibergen staan ongebruikt op het erf of zijn geschikt gemaakt voor een nieuwe functie.

Voor wie

Deze brochure is voor iedereen die professioneel of als eigenaar betrokken is bij de verbouwing en herbestemming van historische agrarische gebouwen.

Colofon

Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2017

Taal

Nederlands