Den Bosch Plan Zuid / De Pettelaar: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage licht toe waarom de wijk De Pettelaar in Den Bosch een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Het eerste stedenbouwkundige ontwerp voor Plan Zuid werd in 1937 gemaakt door Pieter Verhagen van het bureau Granpré Molière, Verhagen en Kok. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd echter pas na 1945 met de uitvoering gestart. Het eindresultaat is een fraaie schakel tussen de historische binnenstad van ‘s Hertogenbosch en het omliggende landschap. Oude landschappelijke en cultuurhistorische elementen, zoals het Bossche Broek en de vestingwerken werden in het plan geïntegreerd. Het nieuw ontworpen Zuiderpark, de groene binnenhoven en de ruim opgezette bebouwing geven de wijk een groen en open karakter.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling en tekst: Marlijn van der Hoeven
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands