De biografie van de baksteen
Vakgebied: 
Mediatype: 

Dit boek vertelt het verhaal van de ‘jongere’ baksteen, uit de periode 1850 – 2000. Met veel kleurenfoto’s en tekeningen komen alle aspecten van de baksteen aan de orde.

In de periode die het boek beslaat werden meer dan 107 miljard bakstenen gebakken. Nog steeds is baksteen het meest gebruikte gevelmateriaal in de bouw. Kleigebruik, bakproces, soorten, maten en constructies worden in dit boek belicht. Dit rijk geïllustreerde naslagwerk verscheen bij het symposium ‘Historisch metselwerk’ in 2012.

Comeback van de baksteen

De baksteen veranderde in de negentiende en de twintigste eeuw continu van gedaante. Na de industrialisatie in de negentiende eeuw was het mogelijk om bakstenen beter te bakken en grootschaliger te produceren. In de neorenaissance werden veel gekleurde bakstenen gebruikt in metselmozaïeken, terwijl ze in de neogotiek juist werden geglazuurd. Na de Eerste Wereldoorlog deed de expressionistische baksteenarchitectuur haar intrede in de Nederland. Hierbij werden vooral bakstenen met een opvallende textuur gebruikt. Sindsdien volgen de textuurschommelingen van de baksteen de architectuurmode: glad, opgeruwd of in ruwe handvormsteen. Na de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk op rationalisatie en verschenen nieuwe producten als holle baksteenvloeren op de markt. Dankzij allerlei innovaties in het materiaal maakte de baksteen in de laatste decennia een comeback. ‘Biografie van de baksteen’ verhaalt over de rijke geschiedenis van de baksteen en heeft handige registers op namen, plaatsen en begrippen.

Voor wie

Dit boek is voor bouw- en architectuurhistorici en iedereen die geïnteresseerd is in bouwhistorie.

Colofon

Auteur: Ronald Stenvert
ISBN 9789040007569
© WBOOKS, 2012