Cultuurhistorische Atlas Lefortovo - Russischtalig
Mediatype: 

In deze Russischtalige cultuurhistorische atlas zijn de ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het Lefortovopark in Moskou in kaart gebracht.  

In deze publicatie is onderzocht hoe het Lefortovopark als cultuurlandschappelijk ensemble kan worden getransformeerd tot een bruisend 21e-eeuws stadspark met behoud van de unieke historische en landschappelijke kwaliteiten. Hiermee wordt een voorzet gegeven voor toekomstige beslissingen over restauratie, herbestemming en herinrichting. 

Gedeeld erfgoed

Het was met name Peter de Grote die de culturele uitwisseling tussen Nederland en Rusland op gang bracht. Zo is het bijzondere karakter van het ‘waterpark’ Lefortovo in Moskou terug te voeren op de vroeg-18e-eeuwse ontwerpen van de Nederlandse lijfarts van Peter de Grote, Nicolaas Bidloo. Deze buitenplaats met vijvers, kanalen en cascades was de eerste in zijn soort in Rusland. Door de 19e-eeuwse verstedelijking is de groene oase nu onderdeel geworden van een almaar uitdijende metropool. De recente herontdekking van de historische kwaliteiten en de ambities voor de herinrichting van het park waren aanleiding voor de samenwerking tussen de Rusland en Nederland. Rusland is een van de 10 landen waarmee de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samenwerkt om gedeeld erfgoed in stand te houden. 

Deze publicatie is ook beschikbaar in het Nederlands.

Voor wie

Deze cultuurhistorische atlas biedt inspiratie voor Russischtalige erfgoeddeskundigen, beleidsmakers en ruimtelijk ontwerpers.

Colofon

Werkteam H+N+S: Hank van Tilborg (contactpersoon/hoofdauteur), Tim de Weerd, Michal Bolerázsky (stagiair), Ilonka van Slooten (layout)
Met medewerking/begeleiding van:
Contactpersonen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Marieke Kuipers, Mariel Kok
Contactpersonen TUD/Fac. Bouwkunde ®MIT (archiefonderzoek): Marieke Kuipers, Ivan Nevzgodin, Hielkje Zijlstra
Contactpersonen Nederlandse Ambassade, Moskou: Thymen Kouwenaar, Pavel Kouzmine; Novascapes: Eva Radionova, Novascapes
© H+N+S Landschapsarchitecten, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2013