City to City Block. Report of a heritage mission to Pretoria 2016

Tijdens een werkbezoek onderzochten diverse erfgoedexperts en ontwerpers hoe ze het historische stadscentrum van Pretoria nieuw leven kunnen ingeblazen.

Beeldbepalende gebouwen in het stadscentrum van Pretoria (Tshwane, Zuid-Afrika) zijn onder meer het voormalige Transvaal Province Administration (TPA) gebouw, een karakteristiek modernistisch kantoorcomplex uit de jaren zestig dat al sinds 1996 leegstaat. Een ander voorbeeld is het voormalige Capitol Theatre uit 1931, waarvan het rijk gedecoreerde interieur in neorenaissancestijl nu in gebruik is als parkeergarage. Tijdens workshops zijn verschillende ontwerpstrategieën gepresenteerd en is gesproken over de mogelijkheden om de gebouwen in dit deel van het stadscentrum een nieuwe functie te geven. Deze Engelstalige rapportage doet daarvan verslag.

Nederlandse herkomst

De architectuur rondom het Church Square van Pretoria is grotendeels ontworpen door Nederlandse architecten en valt hiermee onder de noemer ‘gedeeld cultureel erfgoed’. Het werkbezoek was een gezamenlijk initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de University of Pretoria (UP) en het Urban Design Institute of South Africa (UDISA) en werd geïnitieerd in het kader van het programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE) van de Rijksdienst.

Voor wie

Deze publicatie is voor erfgoedprofessionals, architecten en beleidsmakers in Nederland en Zuid-Afrika die geïnteresseerd zijn in de revitalisering van historische stadskernen. Deze publicatie is alleen in het Engels beschikbaar.

Colofon

Tekst: Jean-Paul Corten, Marieke Kuipers en Annette Marx
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Engels