­Brandpreventie voor historische boerderijen
Auteur(s): 
Jaar: 
Vakgebied: 
Mediatype: 

Monumentale boerderijen zijn brandgevoelig. Deze brochure geeft aanbevelingen om brand in deze historische panden te voorkomen.

De laatste decennia komt het steeds vaker voor dat historische boerderijen in vlammen opgaan. Deze gebouwen zijn kwetsbaar. Ze zijn gebouwd met brandbaar materiaal, zoals hout en riet. Er wordt gewoond maar ook gewerkt. Vaak worden er brandbare materialen opgeslagen zoals hooi en stro en werkt men met risicovolle machines. Deze brochure zet de verschillende oorzaken van brand op een rij, zoals schoorsteenbranden, defecte apparatuur of blikseminslag. Vervolgens wordt ingegaan op de verschillende maatregelen die brand kunnen voorkomen.

Elke anderhalve maand een boerderijbrand

Er zijn zo’n 6400 historische boerderijen als rijksmonument beschermd. Het gaat om 7% van alle historische boerderijen in Nederland. Van 2008 tot en met 2014 registreerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 56 branden in rijksmonumentale boerderijen. Dat is gemiddeld elke anderhalve maand één brand. Ze leidden vaak tot aanzienlijke schade. In 17 gevallen was er sprake van een schoorsteenbrand, 7 keer werd er brand gesticht en driemaal ontstond het vuur door blikseminslag.

Voor wie

Deze brochure is voor eigenaren, bewoners, boeren en andere gebruikers van boerderijen.

Colofon

Tekst: Ben Kooij
Redactieraad: Ruben Abeling, Guido Bogers, René Hagen (IFV), Bram van der Linden, Hans Nederhoff (Brandweer NL), Hanneke Nuijten, Hanna Pennock, Judith Toebast, Michiel Verweij en Jans Weges (IFV)
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2015