Boemerang, Australia - The Netherlands 400 years
Mediatype: 
Onderwerp: 

Dit is de Engelstalige variant van het tijdschrift Boemerang. Een eenmalige uitgave om de vierhonderd jaar oude banden te vieren tussen Nederland en Australië.

Waarom zijn er aan de Australische westkust zoveel Hollandse plaatsnamen? En zijn er echt 300.000 Australiërs met Nederlandse wortels? Dit tijdschrift belicht de banden tussen Nederland en Australië vanuit een erfgoedperspectief: van scheepswrakken tot koffie. Het gedeelde erfgoed – de materiële en immateriële sporen van een gezamenlijk verleden – komt in de volle breedte aan bod.

Dirk Hartog

2016 is een bijzonder jaar voor Nederland en Australië. Op 25 oktober is het precies vierhonderd jaar geleden dat VOC-vaarder Dirk Hartog als eerste Europeaan in West-Australië aan land ging.  Hij was een van de eerste Europeanen die voet aan wal zette in Australië. Maar binnen dertig jaar wisten Nederlandse zeevaarders, zoals Abel Tasman, bijna tweederde van het hele nieuwe continent in kaart te brengen. Deze vroege handels- en ontdekkingsreizen markeren het begin van een band tussen ’s werelds oudste nog levende beschaving, dat van de Aboriginal Australiërs, en Europese koopvaardijlieden.

Voor wie

Dit tijdschrift is voor erfgoedprofessionals en beleidsmakers uit Nederland en Australië en andere geïnteresseerden die meer willen weten over het gezamenlijk verleden van de twee landen.

Deze publicatie is ook in het Nederlands beschikbaar.

Colofon

Redactie: Linda Lak, Saskia Legein, Anna Lamberts, Jacqueline Reeuwijk, Jinna Smit en Koosje Spitz
Teksten: Linn Borghuis, Frank Buchner, Victoria Bullock, Ron Guleij, Mariëlle Hageman, Linda Lak, Anna Lamberts, Saskia Legein, Martijn Manders, Nonja Peters, Georges Petitjean, Jacqueline Reeuwijk, Simone van Saarloos, Koosje Spitz, William Underwood en Esther Zwinkels
© Australische ambassade in Nederland, DutchCulture, het Nationaal Archief, de Nederlandse ambassade in Australië en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Engels