Beoordeling van de toestand van papier met ijzer/gallus-inkt

De in inkt aanwezige zuren en metaalionen kunnen het papier of perkament aantasten. Dit wordt inktvraat genoemd. Deze publicatie maakt de vier stadia van aantasting inzichtelijk.

Dit informatieblad geeft uitleg over een methode die speciaal is ontwikkeld om de schade van inktvraat te meten. Aan de hand van de ernst van de aantasting wordt het object ingedeeld in een van de vier stadia van aantasting: van goede, redelijke, slechte tot zeer slechte conditie. Aan de hand hiervan kan een behandelplan worden opgesteld. Deze brochure laat precies zien hoe de degradatie van papier door inktvraat in zijn werk gaat. Ook wordt uitleg gegeven over hoe de mate van aantasting is te herkennen.

IJzergallusinkt

De eerste documenten geschreven met IJzergallusinkt dateren uit de eerste eeuwen na Christus. De inkt bleef vanwege zijn onuitwisbare karakter populair en werd tot in de twintigste eeuw gebruikt. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet al jaren onderzoek naar de oorzaken van inktvraat met als doel de ontwikkeling van passende conserveringsbehandelingen. De in deze brochure beschreven vier stadia van aantasting zijn met het blote oog waar te nemen. Hierdoor kan de schade snel en eenvoudig worden vastgesteld. Per stadium zijn ook aanwijzingen opgenomen voor de wijze van bewaren en hanteren van het document.

Deze publicatie is ook in het Engels beschikbaar.

Voor wie

Deze website is bedoeld voor eigenaren, beheerders en restauratoren, die te maken hebben met het beheer en behoud van historische geschreven documenten.

Colofon

ICN-Informatie nummer 1
Tekst: Birgit Reißland en Judith Hofenk de Graaff
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2000