Behoud van historische winkelinterieurs
Vakgebied: 
Mediatype: 
Onderwerp: 

Door snelle veranderingen in de afgelopen decennia verdwijnen historische winkelinterieurs in een rap tempo. Het kleine aantal dat resteert, verdient het om gekoesterd te worden.

Sommige winkeliers hadden geen moderne inrichting nodig voor de verkoop van hun producten. Anderen hadden simpelweg geen geld voor een grote verbouwing. Daarom zijn een aantal winkels met eenvoudigere koopwaar, zoals fourniturenzaken en schoenmakerijen, behouden gebleven. In andere winkels zijn soms nog delen van de oude inrichting te herkennen in het moderne interieur. Dit soort inrichtingen zijn nu een bron van kennis over de vroegere gang van zaken in winkels. Winkelinterieurs die niet beschermd zijn als rijks- of gemeentelijk monument zijn kwetsbaar, terwijl ze vaak het behouden waard zijn. Door er bewust en respectvol mee om te gaan, kunnen we ze voor de toekomst behouden. Deze brochure biedt de helpende hand.

Kleine winkels

In deze brochure worden vooral kleine winkels behandeld en geen warenhuizen, aangezien dat een onderwerp op zich is. Een waardevol historisch interieur kan zowel nog geheel oorspronkelijk zijn, als in verloop van tijd zijn veranderd. Wijzigingen zijn namelijk niet altijd aantastingen. Een inrichting kan zelfs ooit verplaatst zijn naar een andere locatie en ook dan cultuurhistorisch interessant zijn.

Voor wie

Deze brochure is voor winkeliers, gemeenten, ontwerpers en anderen die geïnteresseerd zijn in historische winkelinterieurs.

Colofon

Tekst: Claudia van Kouwen
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2018

Taal

Nederlands