Apeldoorn Kerschoten: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de wijk Kerschoten in Apeldoorn een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

De uitbreidingswijk Kerschoten verrees vanaf 1958 aan de noordkant van de stad, aansluitend op de villawijk De Parken. Als laatste onderdeel van het oorspronkelijke plan kwamen daar in 1972 de vier woontorens in het centrale park bij. Het ontwerp van de wijk is van David Zuiderhoek. Hij liet zich inspireren door naoorlogse stadsuitbreidingen in Zweden en Denemarken. De wijk is van groot belang omdat het binnen het werk van Zuiderhoek de enige totale wijk naar Scandinavisch voorbeeld is.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling en tekst: Marlijn van der Hoeven
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands