Amsterdam Westelijke Tuinsteden: een toonbeeld van wederopbouw

Deze rapportage laat zien waarom de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam wederopbouwgebied van nationaal belang is.

De Westelijke Tuinsteden zijn onderdeel van de uitbreiding van Amsterdam volgens het internationaal beroemde Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934 van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. De nieuwe woonwijken werden vanaf 1951 aangelegd volgens vernieuwende stedenbouwkundige en architectonische ideeën, die braken met het traditionele gesloten bouwblok met doorlopende straatwanden. De oude chaotische stad met slechte woningen maakte plaats voor licht, lucht en ruimte. Verschillende functies als wonen, werken, verkeer en recreatie zijn grotendeels gescheiden.

Kernkwaliteiten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Deze publicatie is onderdeel van een reeks gebiedsdocumenten waarin de kernkwaliteiten van deze gebieden worden beschreven.

Voor wie

Dit gebiedsdocument is bedoeld voor erfgoedprofessionals, ontwerpers, (gemeentelijke) beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Colofon

Productie: De PlaatsMakers
Samenstelling: Marlijn van der Hoeven
Tekst: Mark Hendriks
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal

Nederlands