'Aldus is de Roompot vergaan...' Waardestellend onderzoek van scheepswrak Roompot 1, gemeente Veere
Vakgebied: 
Mediatype: 
Onderwerp: 

Tijdens een waardestellend onderzoek is in 2005 de identiteit van een scheepswrak vastgesteld. Het blijkt te gaan om fregat de Roompot, dat in 1853 voor de kust van Zierikzee verging.

Op de vindplaats liggen de resten van een 42 meter lang schip. Het is grotendeels gebouwd van eikenhout en heeft een koperbeplating met diverse ijzeren onderdelen, zoals dekknieën, boegspriet en drie masten. De geborgen vondsten, waaronder een barometer, een dubbelzijdig schaak- en dambord en een lading rijst, tonen aan dat het schip een Nederlandse herkomst had en een vaargebied dat zich tot aan Azië uitstrekte. Het vondstcomplex is zeer de moeite waard om te behouden, maar het scheepswrak gaat in rap tempo achteruit. Daarom is geadviseerd om het wrak binnen afzienbare tijd fysiek te beschermen of op te graven.

Vergaan voor de thuishaven

Op basis van eerder onderzoek, waren er sterke vermoedens dat dit wrak de in 1853 vergane Oostindiëvaarder de Roompot was. De Roompot werd tussen 1841 en 1844 gebouwd in Zierikzee en voer handel op Nederlands-Indië, in dienst van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). Op 29 juni 1853 verging het schip in het zicht van thuishaven Zierikzee, in het vaarwater waar het fregat zijn naam aan te danken had.

Voor wie

Dit wetenschappelijke rapport is bestemd voor archeologen, andere professionals en liefhebbers die zich bezighouden met archeologie.

Colofon

Rapportage Archeologische Monumentenzorg (RAM) nr. 232
Auteur: A.B.M. Overmeer
ISBN/EAN: 9789057992575
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2017

Taal

Nederlands